Σκέψου ελεύθερα και σπάσε τα όρια.

 

Έχετε προσέξει τις δύο διαφορετικές σχολές σκέψεων που κυκλοφορούν και των τρόπων που εκφράζονται;

Παραδοσιακός τρόπος σκέψης.

Η πρώτη ομάδα πολιτών βασίζεται κυρίως στα ΜΜΕ δηλαδή τα παραδοσιακά κανάλια είτε τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδες είτε έντυπες ή ηλεκτρονικές, υιοθετώντας αφιλτράριστα τις απόψεις τους.

Αυτοί ως συνήθως θα δημιουργήσουν πιστεύω με βάση το τι άκουσαν στα πιο πάνω μέσα. Έτσι έκαναν άλλωστε μία ζωή έμαθαν πώς όπως παρουσιάζουν καθημερινά γεγονότα όπως ληστείες, φόνοι, καιρός, τα ελληνοτουρκικά, πόλεμοι, καταστροφές, έτσι και τώρα θα του παρουσιάσουν αντικειμενικά, θέματα που αγγίζουν οικονομικά συμφέροντα, ιδιωτικές και διεθνείς ατζέντες.

Αντικειμενική Ειδησιογραφία.
Για αυτούς ως συνήθως δεν υπάρχουν σκιές αλλά μόνο αντικειμενική ειδησιογραφία. Αντίθετα όμως με βάση την δική μας εμπειρία δημοσιογράφοι έχουν απολυθεί γιατί απλά προσπάθησαν να προβάλουν τις δύο απόψεις. Θέματα σβήστηκαν, επειδή ο καναλάρχης δεν έδινε την άδεια του. Κάποιες φορές μας είπαν "αν προβάλω αυτό το θέμα θα μου κόψουν την διαφήμιση". Κάποιες άλλες φορές δε όταν ρωτήσαμε αν θα προβάλουν συγκεκριμένα θέματα μας είπαν "θα ρωτήσουμε τις εταιρείες που μας δίνουν διαφημίσεις και θα δούμε". Συνεπώς, δύσκολα θα βρεις ανεξάρτητη ειδησιογραφία την σήμερον ημέραν.

Αυτοί οι άνθρωποι όμως που ακολουθούν τα παραδοσιακά μέσα πολλές φορές δεν έχουν τεκμηριωμένα επιχειρήματα και εκφράζονται με χαρακτηρισμούς, χλευασμούς, ταμπέλες και προσπαθούν να επικαλεστούν συναισθήματα όταν εκφράζουν απόψεις παρά να κάνουν επίκληση στην λογική, στα στοιχεία και στην ιστορία των πραγμάτων.

Πιο επιτυχώς όμως θα παρουσιάσουν λεγόμενους ειδικούς επιστήμονες για να επικαλεστούν την "επίκληση στην αυθεντία" όμως αν κάποιος ψάξει σπανίως θα δει ότι ο άλλος είναι πράγματι ειδικός, έχει εξειδίκευση και ίσως να έχει και προσωπική σύγκρουση συμφερόντων.
Δυστυχώς, ο περισσότερος κόσμος ποτέ δεν θα το αντιληφθεί γιατί απλά δεν θα το ψάξει, αφού ο καημένος δουλεύει από το πρωί ως την νύχτα και προσπαθεί να ζήσει μία κανονική ζωή. Δεν είναι σίγουρα η δουλειά του να ψάχνει την αλήθεια των ειδήσεων και βεβαίως είναι καλόπιστος. Κάποιοι άλλοι δε, δεν είναι καν στην θέση να κάνουν προσωπική μελέτη λόγω ανικανότητας ή ηλικίας.

 "Η ελευθερία μας εξαρτάται από την ελευθερία του τύπου " - Thomas Jefferson

Εναλλακτική και δύσπιστη προσέγγιση.
Η δεύτερη σχολή σκέψης είναι αυτοί που προσπαθούν να πάνε πέρα από τα παραδοσιακά μέσα μαζικής ενημέρωσης. Μέσα από προσωπική μελέτη και δημιουργίας απόψεων με βάση ανεξάρτητες πηγές, τεκμηριωμένες με βάση έρευνες και στοιχεία. Βασίζονται σε ανεξάρτητους ειδικούς επιστήμονες που δύσκολα θα προβληθούν από τα παραδοσιακά ΜΜΕ αφού προφανώς δεν εντάσσονται σε αυτά και που πολλές φορές πάνε ενάντια στο μήνυμα τους.
Το δε σύστημα θα προσπαθήσει με νύχια και με δόντια να περιορίσει να αποκτήσεις πρόσβαση σε πηγές ανεξάρτητες (βλ. λογοκρισία και αποσιωπήση). Η Google π.χ ως γνωστό θα σε απομακρύνει από αναζητήσεις που θεωρούνται "ευαίσθητες" ή εκφράζουν μία αντίθετη άποψη η οποία δεν συνάδει με τα δικά της συμφέροντα και ατζέντες ή με άλλα λόγια δεν ακολουθούν το "policy" της. Παρεμπιπτόντως μία εναλλακτική ανεξάρτητη μηχανή αναζήτησης είναι το Duck Duck Go το οποίο συστήνουμε στο κάθε ένα.
Ενας άλλος μεγάλος γίγαντας είναι η Facebook που περνάει αρκετό χρόνο ο μέσος άνθρωπος ιδιαιτέρως σε περιόδους εγκλεισμού. Η Facebook στα βήματα της Google, προχωρά επίσημα και κατεβάζει, κλείνει και αποσιωπεί ομάδες είτε ενάντια των πειραματικών εμβολίων ή κλείνει οτιδήποτε μιλά ενάντια του θέματος της ακτινοβολίας. Group κλείνουν εν μία νυχτί προσωπικά προφίλς διαγράφονται. Η Facebook θα περιορίσει υλικό, βίντεο, γραπτά τα οποία δεν συνάδουν ξανά με την πολιτική και τα δικά της συμφέροντα και προτεραιότητες. Να σημειώσουμε ότι η Google και Facebook εξακολουθούν να είναι κερδοσκοπικοί οργανισμοί με τεράστια δύναμη που εξυπηρετούν ιδιωτικά και συγκεκριμένα συμφέροντα.

Όταν όμως μία τέτοια εναλλακτική πληροφορία /άποψη μέσων κάποιων πλατφόρμων κοινωνικής δικτύωσης παρουσιαστεί και πάει Viral οι λεγόμενοι φύλακες και κάτοχοι της αλήθειας, factcheckers θα τρέξουν να "προστατεύσουν την κοινή άποψη".
Το αστείο είναι ότι αν διαβάσετε αυτά τα factcheckers πολλές φορές απλά δίνουν υποκειμενική μία άλλη άποψη, παρουσιάζοντας ανυπόστατα στοιχεία ή στην καλύτερη παρουσιάζοντας ένα άλλο άρθρο και όχι ελεγμένη έρευνα ως πηγή. Πολλές φορές ούτε επιστημονικό υπόβαθρο έχουν, ούτε έχουν κάνει ιδιαίτερη μελέτη αλλά προσπαθούν να κρίνουν και να επικρίνουν επιστήμονες με εξειδικευμένη γνώση που θεωρούνται κορυφαίοι στο τομέα τους και έχουν αφοσιώσει στην κυριολεξία την ζωή τους.

"Η ημέρα που βλέπουμε την αλήθεια και παύουμε να την λέμε είναι η μέρα που πεθαίνουμε" - Marthin Luther King Jr


Δεν υπάρχει μαύρο ή άσπρο. Υπάρχουν ψευδό-φυλακές του μυαλού που εμείς δημιουργούμε.
Προσωπικά σιχαίνομαι τις ταμπέλες γιατί αντιλήφθηκα ότι το μόνο πράγμα που κάνουν είναι να μας θέτουν όρια και αυτόματα περιορισμούς "εγώ δεν μπορώ να κάνω αυτή την δουλειά, εγώ δεν είμαι της γυμναστικής, εγώ δεν είμαι του βιβλίου, δεν είμαι του διαβάσματος". Μπορεί να έχουμε κτίσει συναισθήματα, προκαταλήψεις και φυλακές στο μυαλό μας, γύρω από κάποια πράγματα αλλά δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να τις ξεπεράσουμε ή ότι δεν μπορούμε να έχουμε διαφορετικά καπέλα και τίτλους όταν θέλουμε ή ότι δεν μπορούμε να αλλάξουμε τα πιστεύω μας όταν στα στοιχεία υποδουλώνουν κάτι τέτοιο.
Ο άνθρωπος κατά την Παλαιά Διαθήκη φτιάχτηκε με πρότυπο το Θεό και εκεί μπορούμε να φτάσουμε " καὶ εἶπεν ὁ Θεός· ποιήσωμεν ἄνθρωπον κατ᾿ εἰκόνα ἡμετέραν καὶ καθ᾿ὁμοίωσιν"
Συνεπώς, δεν έχουμε όρια και ούτε πρέπει να έχουμε προκαταλήψεις. Πιστεύω πραγματικά στην τεκμηριωμένη λογική και στην αλήθεια που δεν νοιάζεται για τα προσωπικά πιστεύω μας αλλά στα στοιχεία.

Ξεπέρασε τον Φόβο.
Κάτι που σταματά την λογική είναι η δημιουργία φόβου και στρες που μπλοκάρει τις ανώτερες λειτουργίες του εγκεφάλου όπως λογική, συστηματική και οργανωμένη ανάλυση. Ο φόβος σε συνδυασμό με την επανάληψη των απόψεων/ειδήσεων καταφέρνουν να τσακίσουν την λογική και να περάσουν στο υποσυνείδητο του μυαλού όπου κατοικούν τα πιστεύω μας.
Κάτι που συστηματικά τα ΜΜΕ κάνουν καθημερινά.

Comments

Popular posts from this blog

Θέμα υγείας για το 5G στην Κυπριακή Βουλή, 19/09/2019

Γιατί το προτεινόμενο μοντέλο 5G τρομάζει ;