Ειναι τα όρια ICNIRP(Κύπρου) προστατευτικά για την Υγεία;

Τα Όρια ICNIRP/Κύπρου αποτελούν ίσως το μεγαλύτερο σκάνδαλο μετά την Lehman Brothers και την Εnron. Γιατί απλά δεν έχουμε να κάνουμε με οικονομικά συμφέροντα και οικονομικές ατασθαλίες αλλά με την ανθρώπινη ζωή.

Ακούγοντας τους αρμόδιους της Κυπριακή Δημοκρατίας για τα θέματα του ηλεκτρομαγνητισμού, τα επιχειρήματα τους συνήθως είναι τα εξής, "Ακολουθούμε τα Ευρωπαϊκά Πρότυπα και το τι λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και τα όρια που έχει υιοθετήσει δηλαδή τα όρια ICNIRP προστατεύοντας του πολίτες".

Αυτά τα δύο επιχειρήματα καταρρίπτονται εύκολα με τα στοιχεία που έχουμε πλέον στην διάθεση μας.

Τι λένε τα Σώματα της Ευρώπης. 

To Ευρωκοινοβούλιο.

Πρώτο, στο επιχείρημα τους η Κύπρος ακολουθεί τα Ευρωπαϊκά Πρότυπα (ICNIRP), εμείς θα λέγαμε πώς γίνεται να τα ακολουθεί ; όταν το ίδιο το Ευρωκοινοβούλιο το 2008 με απόφαση του χαρακτήρισε τα όρια ICNIRP ως “Obsolete” δηλαδή άκυρα. (P6_Ta-Prov(2008)0410).

Το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Επίσης το ίδιο το Συμβούλιο της Ευρώπης το 2011 με ψήφισμα του με αριθμό (1815) ζήτησε όπως αυτά τα όρια ICNIRP μειωθούν 305 φορές για να προστατευτεί πραγματικά ο κόσμος χαμηλώνοντας τα από 61 volts ανά μετρό σε μόλις 0.2 volts ανά μέτρο. Και ζητώντας την εφαρμογή της Αρχή της προφυλάξης.

Συνεπώς τα ίδια τα σώματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν απορρίψει επι της ουσίας τα όρια του ΙCNIRP και δεν μπορούν να συνεχίζουν λένε ότι σαν Κύπρος ακολουθούμε τα Ευρωπαϊκά πρότυπα αφού κάτι τέτοιο δεν ισχύει πλέον.

Ποιος είναι αυτός ο ICNIRP(International Commission on Non-Ionizing Radiation);

Δεύτερο, όσο αφορά τον ICNIRP, είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός στην Γερμανία που αποτελείται από 14 περίπου άτομα μόνο. Τα οποία κατά καιρούς έχουμε αποδείξεις ότι χρηματίζονται από την Βιομηχανία για τις επιστημονικές τους έρευνες, δημιουργώντας σύγκρουση συμφερόντων. (βλέπε International Journal of Oncology 51: 405-413, 2017).  O τίτλος του "International" είναι παραπλανητικός αφού πρέπει να διέπεται από διεθνή σύμβαση για να αποκαλείται ως τέτοιος κάτι που δεν υφίσταται. 



Ηθική επιτροπή του Karolinska Institute στην Στοκχόλμη Σουηδία συμπέρανε από το 2008 ότι το να είσαι μέλος του ICNIRP πιθανόν να έχεις σύγκρουση συμφερόντων, και τα μέλη του πρέπει να το δηλώνουν αυτό όταν μιλούν για θέματα υγείας στο κοινό.( Karolinska Institute diary number: 3753-2008-609)

Προστατεύουν τα όρια έκθεσης; 


Παράλληλα, για τα όρια ICNIRP έχουν γίνει κατά καιρούς διάφορες αναφορές και εκκλήσεις από διάφορους οργανισμούς απορρίπτοντας αυτά τα όρια. Καταρχάς μέσα από την Διακήρυξη της Λευκωσίας 3 σώματα, ο  Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος, η Εθνική Eπιτροπή"Περιβάλλον και Yγείας του παιδιού" μαζί με το Αυστριακό Ιατρικό Σύλλογο είπαν τα πιο κάτω για τα όρια του ICNIRP :

1.    "Ta υφιστάμενα Όρια (ICNIRPEC Rec 1999/519) αφορούν μόνο μικρής διάρκειας έκθεση και μόνο θερμικές επιπτώσεις, αγνοώντας την μακροχρόνια έκθεση, τις βιολογικές επιπτώσεις και την πιθανή καρκινογένεση."


Επίσης, μία διεθνής ομάδα επιστημόνων 252 στο αριθμό από 42 χώρες συμπεριλαμβανομένου Ελλήνων επιστημόνων όπως ο Δρ. Χρίστος Γεωργίου(NASA) και Δρ. Λούκας Μαργαρίτης.(www.emfscientist.org.  Κάνουν διεθνή έκκληση προς τα Ηνωμένα Eθνη(UN) και στο Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας(WHO) από το 2015 ώστε να παρθούν άμεσα μέτρα προστασίας. Ασχολούνται ιδιαίτερα με τα όρια ICNIRP λέγοντας τα πιο κάτω.

Η Διεθνής Επιτροπή Προστασίας από τις Μη Ιονίζουσες Ακτινοβολίες (ICNIRP), κατέθεσε το 1998, «Οδηγίες Ορίων Ασφαλείας για τον Περιορισμό της Έκθεσης σε Χρονικά Μεταβαλλόμενα Ηλεκτρικά, Μαγνητικά και Ηλεκτρομαγνητικά πεδία (μέχρι 300 GHz)»1 . Αυτές οι οδηγίες έγιναν αποδεκτές από τον ΠΟΥ και από πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο. Ο ΠΟΥ ζήτησε από όλα τα έθνη να υιοθετήσουν τις κατευθυντήριες γραμμές της ICNIRP για να ενθαρρύνει την παγκόσμια εναρμόνιση με τα προταθέντα όρια. Το 2009, η ICNIRP κυκλοφόρησε μια δήλωση λέγοντας ότι επαναβεβαιώνει τις κατευθυντήριες γραμμές που έθεσε το 1998, εφόσον κατά τη γνώμη της, η επιστημονική βιβλιογραφία που δημοσιεύθηκε έκτοτε «δεν έχει προσθέσει κανένα στοιχείο για τυχόν αρνητικές επιπτώσεις σε επίπεδα έκθεσης χαμηλότερα από τα ισχύοντα όρια και έτσι δεν απαιτείται η άμεση αναθεώρηση των οδηγιών της σχετικά με τον περιορισμό της έκθεσης σε υψηλής συχνότητας ηλεκτρομαγνητικά πεδία» 2 . Η ICNIRP συνεχίζει μέχρι σήμερα να κάνει αυτούς τους ισχυρισμούς, παρά τις αυξανόμενες επιστημονικές αποδείξεις για το αντίθετο. Κατά τη γνώμη μας οι Οδηγίες Ορίων Ασφαλείας της ICNIRP δεν επαρκούν για την προστασία της δημόσιας υγείας, αφού δεν καλύπτουν τις επιδράσεις που μπορεί να προκληθούν από μακροχρόνια έκθεση είτε από έκθεση σε πεδία χαμηλής έντασης.

Πόσα λεπτά αφωρούν τα όρια ICNIRP; 6 λεπτά.

Ναι τα όρια ICNIRP αφορούν 6 λεπτά! όσο περίεργο-σκανδαλώδες και αν ακούγεται ενω ο κόσμος εκτίθεται όχι μόνο 6 λεπτά αλλά 6 χρόνια και τώρα 6 δεκαετίες! Δεν είναι όρια για μακροχρόνια έκθεση όπως προαναφέραμε. 

Επίσης, οι ICNIRP-IEEE αποκαλύπτουν ότι τα όρια (π.χ. το SAR) ισχύουν μόνο για 6 λεπτά
έκθεσης και για ΟΛΕΣ τις πηγές εκπομπής ηλεκτρομαγνητικών ακτινοβολιών, και ιδιαίτερα ισχύουν για τις κεραίες-σταθμούς των εταιρειών ασύρματης επικοινωνίας και για τις κεραίες τηλεφώνων της κινητής τηλεφωνίας (πηγές: IEEE Std C95.1™-2005, page 111, ICNIRP 1998, page 509).

Πώς έχουν δημιουργηθεί αυτά τα όρια ΙCNIRP;

Τα όρια αφορούν μόνο θερμικές επιπτώσεις και έχουν διαμορφωθεί με το να πάρουν ένα προσομοίωνα ενός ανθρώπινου κεφαλιού το λεγόμενο SAM (Specific Anthropomorphic Mannequin) να το γεμίσουν με ένα τεχνιτό ζελέ που προσομοιάζει το ανθρώπινο εγκέφαλο ακτινοβολίζοντας το με διάφορες συχνότητες και ισχύ. 

Όταν είδαν ότι ανέβηκε η θερμοκρασία  1 °C  κελσίου, είπαν αυτά είναι τα όρια μας για 6 λεπτά. 

Τα όρια ασχολούνται μόνο με τα άμεσα φαινόμενα του ηλεκτρομαγνητισμού όπως εγκαύματα και δεν ασχολούνται με μακροχρόνια έκθεση ή πιθανή καρκινογένεση.

Κάτι που το λέει μέσα στα ίδια τα όρια δείτε πιο κάτω.


 ICNIRP Guidelines (Up to 300 Ghz)  Health Physics 74 (4):494-522; 1998, page 4(“Induction of cancer from long-term EMF exposure was not considered to be established, and so these guidelines are based on short-term, immediate health effects such as stimulation of peripheral nerves and muscles, shocks and burns caused by touching conducting objects, and elevated tissue temperatures resulting from absorption of energy during exposure to EMF.”)

Είναι τα όρια υπερβολικά Ψηλά με αποτέλεσμα οι μετρήσεις να είναι σχεδόν άχριστες;

Κλείνοντας, θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθούμε στο επίπεδο τον ορίων ICNIRP 10W/m2, όπου σε αντίθεση το Bioinitiave Group μια ομάδα ανεξάρτητη, 29 επιστημόνων διεθνούς εμβέλειας που συστάθηκε από το 2007, καθόρισε όρια στα 30 μW/m-  60 μW/m2 δηλαδή σχεδόν 1-10 εκατομμύρια φορές πιο χαμηλά από τα όρια ICNIRP που ακολουθούμε. Αποτέλεσμα τα όρια να αναγνωρίζονται ως υπερβολικά και άνευ ουσίας όσο αφορά την ασφάλεια στην υγεία. (BioInitiative Working Group: BioInitiative Report: Available from: http://www.bioinitiative.org/table-of‑contents/ (Accessed on 4 July, 2018)


Τα όρια ICNIRP λαμβάνουν υπόψη τα Παιδιά;


Δυστυχώς, παρόλο που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας από το 2011 αναγνώρισε ότι τα παιδιά απορροφούν 10 φορές(10Χ) περισσότερο ηλεκτρομαγνητισμό από ένα ενήλικα λόγω του μικρότερου κρανίου και ψηλότερων ποσοστών νερού, τα όρια δεν μειώθηκαν ακολουθώντας ισοπεδωτική προσέγγιση και αδιαφορώντας ότι τα παιδιά είναι πιο υπερευαίσθητα από ένα ενήλικα. 


Συμπερασματικά, θα λέγαμε ότι τα όρια του ΙCNIRP έχουν απορριφθεί και δεν είναι επαρκεί για την προστασία της δημόσιας υγείας ούτε για το επερχόμενο 5G και  να λένε κάποιοι δημόσιοι υπάλληλοι ότι με αυτά προστατεύουν το κόσμο είναι απλά κάτι αβάσιμο και σκανδαλώδες, εκθέτοντας και τους ιδίους.


ΕΜF Cyprus. 






Comments

Popular posts from this blog

Θέμα υγείας για το 5G στην Κυπριακή Βουλή, 19/09/2019

Γιατί το προτεινόμενο μοντέλο 5G τρομάζει ;