Πιθανοί κίνδυνοι από το σύστημα 5G. Του Δρ. Κωνσταντίνου Κεφαλά, Διδάκτορα Φυσικής του Πανεπιστήμιου του Μanchester, Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών Ελλάδας.


Πιθανοί κίνδυνοι από το σύστημα 5G

H πρόσφατη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της Καλαμάτας,  να μην ανανεώσει την σύμβαση με εταιρεία κινητής τηλεφωνίας για την εγκατάσταση του συστήματος 5G, λόγω πιθανών επιπτώσεων στην υγεία, προκάλεσε την άμεση αντίδραση του υπουργείου ψηφιακής πολιτικής το οποίο δήλωσε ότι «τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 5G είναι ασφαλή και ότι οι πολίτες δεν θα πρέπει να ανησυχούν».

 Η δήλωση αποκτά ενδιαφέρον επειδή μπορεί να διερευνηθεί για μια ακόμη φορά ο βαθμός αξιοπιστίας   των κρατικών φορέων μέσα από τη σύγκριση με τις θέσεις των διεθνών οργανισμών και των επιστημονικών φορέων τους.   Πλην της   πολιτισμένης   Ελλάδος, όπου επικρατούν τα οικονομικά συμφέροντα, η συσκότιση και η παραπληροφόρηση της εξουσίας, η δημόσια συζήτηση επί του θέματος παντού σε όλο τον κόσμο διεξάγεται με υπευθυνότητα. Η ποιότητα της κρατικής πληροφόρησης και οι σκοτεινές διαδρομές της εξουσίας μπορούν να χαρτογραφηθούν μέσα  από σχετική συζήτηση στην Κυπριακή Βουλή όπου ο βουλευτής των Οικολόγων Πρασίνων κ. Περδίκης, απεκάλυψε μεταξύ άλλων, ότι σύμβουλος της Κυπριακής Κυβέρνησης για το σύστημα 5G είναι πανεπιστημιακός καθηγητής που υπήρξε έμμισθος σύμβουλος εταιριών κινητής τηλεφωνίας.  Επειδή αφενός όλες οι αποφάσεις στην Ελλάδα λαμβάνονται με κριτήριο το οικονομικό κέρδος και το προσωπικό όφελος  και αφετέρου, οι κρατικές δογματικές θέσεις για το σύστημα 5G διαμορφώνονται από  μη ειδικούς επιστήμονες, θα είναι διαφωτιστικό να παραθέσουμε τις θέσεις  των υπευθύνων παγκόσμιων οργανισμών. 

Προσφάτως εμφανίστηκε ένα «άρθρο γνώμης» στο Scientific American, που είναι το πλέον έγκυρο επιστημονικό περιοδικό και στα οποία έστω και μία επιστημονική δημοσίευση μπορεί να εξασφαλίσει πανεπιστημιακή έδρα, ένθα παρουσιάζεται η θέση ότι «δεν έχουμε κανένα λόγο να πιστεύουμε ότι το σύστημα 5G   είναι ασφαλές» [1]. Το άρθρο ισχυρίζεται ότι πλείστες επιστημονικές δημοσιεύσεις τεκμηριώνουν πλέον την θέση ότι η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία (ΗΑ) είναι επικίνδυνη ακόμα και σε πολύ μικρές εντάσεις και ότι ο μύθος   των   «ακίνδυνων» θερμικών  επιδράσεων  της ΗΑ στον άνθρωπο  έχει καταρριφτεί. 

Στο ίδιο μήκος κύματος το Ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα Reflex, απέδειξε ότι η έκθεση ανθρωπίνων κυττάρων εκτεθειμένων σε ΗΑ κινητών τηλεφώνων σπάει την διπλή έλικα του DNA  το ίδιο αποτελεσματικά όπως και οι επικίνδυνες ακτίνες γάμμα που εκπέμπονται από ραδιενεργούς πυρήνες [2]. Μετά από χιλιάδες επιστημονικές έρευνες σχετικές με  τα αποτελέσματα της ΗΑ στην υγεία, των οποίων το περιεχόμενο και την  σχετική βιβλιογραφία κατέθεσε πρόσφατα ο γράφων στην Κυπριακή Βουλή, το  2011 το Διεθνές Ινστιτούτο Έρευνας Καρκίνου (IARC) κατηγοριοποίησε τις ΗΑ με συχνότητες μεταξύ 3KHz-300GHz ως «πιθανό αίτιο πρόκλησης ανθρωπογενούς καρκινογένεσης» και τις ταξινόμησε όσο αφορά το βαθμό επικινδυνότητας στη κατηγορία 2B, [3]. 

Επίσης το εθνικό πρόγραμμα νανοτοξικολογίας των ΗΠΑ κατέληξε ότι «υπάρχουν καθαρές ενδείξεις ότι η έκθεση πειραματόζωων σε ΗΑ  προκαλεί καρκίνο  του μυοκαρδίου και ότι υπάρχουν μερικές ενδείξεις ότι η ΗΑ προκαλεί καρκίνο του εγκεφάλου και των επινεφριδίων στα ζώα» [4]. Αντίστοιχες μελέτες βεβαίως δεν είναι δυνατόν να διεξαχθούν σε ανθρώπους και συνεπώς κατ’ αναλογία  με τις έρευνες που γίνονται για τα   φάρμακα σε πειραματόζωα, η ισχύς των ερευνητικών αποτελεσμάτων είναι δεδομένη και για τον άνθρωπο.


Εκατοντάδες ειδικοί επιστήμονες και καθηγητές  από όλο τον κόσμο έχουν δημιουργήσει   μία σημαντικότατη διαδικτυακή πλατφόρμα, όπου ο καθείς, μεταξύ των οποίων και το υπουργείο ψηφιακής πολιτικής, καθώς και οι «υπεύθυνοι» φορείς του, μπορούν να ενημερωθούν για τα επιστημονικά δεδομένα που αφορούν τον βαθμό  επικινδυνότητας της ΗΑ πριν εκτεθούν με τις  τοποθετήσεις τους [5]. Άκρως κατατοπιστική είναι και η έκθεση του Διεθνές Ινστιτούτου Έρευνας Καρκίνου επί του θέματος, εντός της οποίας συμπεριλαμβάνονται και οι επιστημονικές έρευνες  του διακεκριμένου καθηγητού βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Χ. Γεωργίου, ο οποίος μαζί με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Λουκά Μαργαρίτη, είναι ίσως οι μοναδικοί   ειδικοί επιστήμονες διεθνούς κύρους επί του θέματος στην Ελλάδα  [6].

Βio: http://www.eie.gr/nhrf/institutes/tpci/cvs/cv-cefalas-gr.pdf
Θα  ήταν ευτύχημα αν ο δημόσιος  διάλογος διεξαγόταν με σοβαρότητα,  χωρίς πολιτικές και οικονομικές σκοπιμότητες.  Παρά το γεγονός ότι η ΗΑ που εκπέμπεται από μία μόνο κεραία σε απόσταση 300 μέτρων στη συχνότητα των 900ΜΗz, είναι 1 τρισεκατομμύριο τρισεκατομμύρια φορές ισχυρότερη από το ποσό της ακτινοβολίας που δέχεται ο άνθρωπος από τον ήλιο και το διάστημα, οι πολιτικοί και οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας θα έβγαιναν μάλλον πολλαπλώς κερδισμένες αν κατορθώσουν να αντικρύσουν κατάματα την επιστημονική αλήθεια. Άλλωστε, η εμπειρία αποδεικνύει ότι επιστήμη και η τεχνολογία δεν είναι δυνατόν να σταματήσουν, έστω και αν έχουν οδυνηρά αποτελέσματα.

Πηγές:

[ 2] https://www.jrseco.com/eu-reflex-study-shows-dna-damage-caused-by-radiation-from-wireless-devices-and-mobile-phones/ 

Comments

Popular posts from this blog

Θέμα υγείας για το 5G στην Κυπριακή Βουλή, 19/09/2019

Γιατί το προτεινόμενο μοντέλο 5G τρομάζει ;